U prestonici najpijaniji vozači

drunk

Žitelji prestonice apsolutni su rekorderi u Srbiji po kolicini alkohola u krvi tokom vožnje. Samo za vikend policija zaustavila 154 alkoholisanih ljudi za volanom

 

Pijani vozaci u Beogradu, nažalost, nisu retkost. Beogradani u odnosu na ostale vozace u Srbiji cak "prednjace" u ovom prekršaju, pa ni više od pet promila alkohola u krvi - nije nemoguce.

 

Dragan Bogosavac, nacelnik USP za Beograd, za "Novosti" potvrduje:

 

- Statistika govori da je u periodu od 1. januara do 19. juna ove godine na podrucju grada Beograda zateceno u vožnji cak 6.793 vozaca koji su upravljali vozilom u alkoholisanom stanju. Od tog broja, njih 1.131 je zadržan u pritvoru. Protiv svih onih koji su prekršili Zakon o saobracaju i vozili u pijanom stanju, podnete su krivicne ili prekršajne prijave.

 

Naš sagovornik istice da se ni tokom prošlog vikenda Beogradani nisu libili da pijani sednu za volan.

 

- U periodu od 17. do 19. juna, odnosno u petak, subotu i nedelju, saobracajna policija zatekla je 154 vozaca na podrucju Beograda kako su vozili u alkoholisanom stanju. Njih 17 je zadržano u službenim prostorijama zato što je, prilikom kontrole, utvrdeno da u krvi imaju više od 1,20 promila alkohola. Ipak, najveca izmerena kolicina alkohola u krvi, tokom prošlog vikenda, iznosila je 2,33 promila kod jednog vozaca - kaže Dragan Bogosavac.

 

On istice slucaj Beogradanina kojeg je policija uhapsila 17. aprila jer je vozio sa 5,50 promila alkohola u organizmu, što je do sada nezabeležen slucaj, kako u prestonici, tako i u Srbiji.

 

Konacno, nacelnik saobracajne policije kaže da ce i ubuduce kontrole vozila, odnosno vozaca, biti ceste:

 

- Nema opravdanja za ljude koji pijani sedaju za volan. Ne možete da popijete "koju više" i kockate se sa svojim i tudim životima. Za ljude koji su uhapšeni sa više od cetiri promila alkohola u krvi mogu samo da kažem da je sreca što ih je neko na vreme zaustavio, jer svakom normalnom coveku nije jasno ni kako su mogli da sede, a kamoli da voze, ne razmišljajuci da li u takvim trenucima mogu nekog da povrede ili ubiju - zakljucuje Dragan Bogosavac.

 

U cilju pripreme vozila za bezbednije ucešce u saobracaju, MUP Srbije, u saradnji sa Auto-moto savezom i Asocijacijom tehnickih pregleda vozila, od juce pa do 25. juna sprovodi preventivno propagandnu akciju pojacane kontrole saobracaja pod nazivom "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo". Za vreme trajanja akcije, kako naglašavaju u MUP Srbije, saobracajci ce pojacati kontrolu svih vozila, pre svega na putevima i ulicama u naseljenim mestima.

 

O tome koliko je vozac koji je pijan seo za volan odgovoran za eventualni saobracajni prekršaj ili nezgodu, u policiji kažu da je nevažno. Cinjenica je da je taj vozac vozio u alkoholisanom stanju, što je - nedozvoljeno.

 

Medicina, pak, kaže drugacije, te stoga postoji nekakva nezvanicna skala, odnosno stepenovanje pijanstva. Tako se umerena opijenost smatra sa 0,1 do 0,50 promila alkohola u krvi, srednja od 0,51 do 1,20 promila, a teška od 1,21 do 1,60 promila. Veoma teška opijenost je od 1,61 do dva promila, dok je takozvana potpuna opijenost više od dva promila alkohola u krvi. Alkoholisanost koja je veca od dva promila takode se tretira kao "potpuna opijenost", a ona od cetiri promila kao - smrtonosna.