Rimac izašao na crtu Ferrariju

rimac

Hrvatski elektricni superautomobil, Rimac Concept One, nalazi se na turneji po Bliskom Istoku, radi prezentacije potencijalnim bogatim kupcima iz tog azijskog regiona. Tom prilikom, na jednom parkingu izvršena je kratka demonstracija performansi ovog vozila.

 

Na video snimku prikazano je kako u improvizovanoj drag-trci Concept One ostavlja iza sebe Ferrari 458 Spider:

 

Iako na prvi pogled deluje impresivno, laka pobeda hrvatskog elektromobila potpuno je ocekivana. Concept One raspolaže sa maksimalnim obrtnim momentom vec na samom startu trke, dok je Ferrrariju, s obzirom na njegov konvencionalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem za to potrebno izvesno vreme.

 

Concept One je superiorniji i u drugim karakteristikama, pa tako njegova 4 elektromotora razvijaju ukupno 1.088 ks, dok 458 Spider proizvodi tek nešto više od polovine te snage (570 ks). Cak i na dužoj distanci, elektricni sportski automobil je u prednosti, jer njegovo ubrzanje 0-100 km/h iznosi 2,8 sekundi, u poredenju sa 3,4 sekunde koliko je potrebno Ferrrariju da iz mesta dostigne zadatu brzinu.

 

Na kraju, u odbranu Ferrarija treba reci da je model 458 Spider izmedu tri i cetiri puta jeftiniji od Concepta One cija osnovna verzija košta oko 750.000 evra.