Aussie Invader 5R - od nula do 1600 za 20 sekundi

aussie_concept

Aktuelni kopneni rekord u brzini iznosi 1227.9 km/h, a postavio ga je Britanac Endi Grin, 1997. godine, koji trenutno radi na novom vozilu koje bi nadmašilo ovaj rezultat.

Bloodhound SSC, automobil sa raketnim pogonom je uveliko ušao u fazu testiranja, a ciljana brzina koju Grin želi da dostigne je preko 1600 km/h, kako bi ostvario bolji rezultat od onoga kojeg je pre deceniju i po postavio Thrust SSC.

 

Najveći konkurenti britanskom entuzijastu dolaze iz Australije, gde je predstavljen Aussie Invader 5R. Na čelu ovog projekta se nalazi australijska legenda "dreg" trka, Rosko Mekglašan koji, prema sopstvenoj izjavi, o obaranju rekorda sanja još od svoje 12 godine.

Ako je gledati po specifikacijama, Aussi Invader 5R je znatno snažniji od svog britanskog rivala, a ljudi koji stoje iza njega tvrde da ima tri puta bolje ubrzanje, odnosno da mu je za ubrzanje do 1600 km/h potrebno svega 20 sekundi, za razliku od 55 sekundi koliko je potrebno Bloodhound SSC-u.

Cena vozila se procenjuje na 3.2 miliona evra, a teška je blizu sedam tona i to bez rezervoara napunjenih gorivom koje predstavlja kombinaciju tečnog kiseonika i kerozina.


Težina je od izuzetnog značaja za održavanje automobila na tlu, a u tome će mu pomoći i točkovi napravljeni od čistog alumijuma, težine oko 100 kilograma.

Da bi postavio novi svetski rekord, automobil mora dostići maksimalnu brzinu dvaput u perodu od jednog sata, a prosek brzina će se računati kao konačni rezultat. Ukoliko sve bude išlo po planu, Aussi invader 5R će naredne godine početi testiranja kako bi 2014. krenuo u obaranje rekorda.

N. Lasica - Auto Portal