Lamborgini Veneno - otrov vredan blizu 4 miliona evra

veneno

veneno

veneno

To je to - novi Lamborghinijev super automobil, cije predstavljanje je italijanska kompanija najavila za predstojeci sajam u Ženevi, koji pocinje 5. marta.

 

Zahvalnost za prve fotografije novog cetvorotockaša dugujemo ceškom Autoforumu, mada su internet preplavile brojne slike i teaseri italijanskog modela.

 

Novi model, ujedno posvecen proslavi pola veka postojanja proizvodaca iz Sant’Agate Bolonjeze, zove se Veneno ("otrov" na španskom), a zasnovan je na monokok šasiji Aventadora LP700-4, napravljenoj od ugljenicnih vlakana.

 

Pod haubom donosi poboljšanu verziji Aventadorovog 6,5-litarskog V12 motora, snažnijeg za 40 KS, odnosno sa ukupno 740 "konja", uz maksimalnu brzinu od 354 km/h.

 

Pomenuta snaga ce se preko sedmostepenog automatizovanog manuelnog prenosa rasporedivati na sva cetiri tocka.

 

Ako je verovati medijskim nagadanjima, cena Lamborghini Venena ce iznositi 3,6 miliona evra, dok u kompaniji saopštavaju da su sva tri do sada napravljena modela vec prodata.

 

Ko ce mu biti tržišni rival? Osim starog i vecitog rivalstva sa Ferrarijem, koji ce u Ženevi predstaviti naslednika modela Enzo, tu je i britanski McLaren sa novim P1.