Maserati Quattroporte sa dva nova turbo motora u ponudi

maserati quattroporte

Iako je novi Maserati Quattroporte otkriven pocetkom novembra, ljudi iz italijanske kompanije nisu želeli da otkrivaju detalje o ponudi motora novog sedana iz Modene.

Luksuzni model ce svoje prvo zvanicni pojavljivanje imati u januaru naredne godine, na sajmu u Detroitu i to sa dva nova turbo agregata u ponudi.

Osnovni model će doneti 3,0-litarski V6 motor, sa dva turbo kompresora i direktnim ubrizgavanjem. Prema prvim informacijama, on je zasnovan na Chryslerovom Pentastar V6 agregatu, a proizvodi 404 KS i 550 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ovaj motor, koji će najverovatnije biti upotrebljen i na Maseratijevom predstojećem Ghibli sedanu, omogućava Quattroporteu da do "stotke" ubrza za 5,3 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 285 km/h.

 

 

Najsnažniji u ponudi, bar za sada, je novi 3,8-litarski V8 sa dva turbo kompresora, direktnim ubrizgavanjem, 523 KS i 710 Nm. Sa njim pod haubom, Quattroporte do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 307 km/h.

Oba motora će biti pravljena u Maranelu, u uz njih će jedino biti dostupan osmostepeni automatski prenos.

Novi Quatroporte će biti dugačak 5263 i širok 1948 milimetara, što znači da će biti i duži i širi od svog prethodnika. Međuosovinsko rastojanje je takođe veće, pa sada iznosi 3170 mm, što kao rezultat ima više prostora za noge.


Iz Maseratija tvrde da je u izradi šasije novog modela korišćeno dosta aluminijuma, pa je težina smanjena za oko 100 kilograma. Model sa V6 motorom je težak 1860 kg, a model sa V8 1900 kilograma.

Još jedna novina vredna pomena je novo Skyhook ogibljenje sa podesivim amortizerima.

N. Lasica - Auto Portal